Wie ben ik?

Een korte introductie

Mijn naam is Teuntje de Graaf en ik ben moeder van drie jongvolwassen zonen.
In mijn jeugd ben ik als oudste opgegroeid in een gezin met vier broers en een zusje.

Na het afronden van mijn VWO opleiding ben ik op mijn 18e naar Parijs vertrokken om daar als au-pair te gaan werken in een gezin met zeven kinderen, waaronder een pasgeboren baby die ik volledig verzorgde.

Na mijn leerzame verblijf in Parijs ben ik Frans gaan studeren aan de UvA in Amsterdam, gevolgd door een studie Vertaalwetenschap Frans en Italiaans aan dezelfde universiteit.
Naast mijn studie werkte ik in de thuiszorg van het Leger des Heils en als nanny in een advocatengezin.

Tijdens mijn studie kwam ik steeds meer tot het besef dat ik het liefst met mensen wilde werken in plaats van de hele dag met mijn neus tussen de boeken door te brengen.
Vervolgens ben ik met veel plezier fulltime voor het Leger des Heils in Amsterdam gaan werken.

Toen ik zwanger was van mijn derde zoon besloot ik om een paar jaar volledig voor mijn kinderen te gaan zorgen en toen de jongste vijf jaar was ben ik gaan werken als ambtenaar voor de gemeente Amsterdam en later voor de rijksoverheid.

Ondertussen bleef ik altijd zeer geïnteresseerd in en gepassioneerd over alles wat met zwangerschap, geboorte, baby’s en borstvoeding te maken heeft. Toen ik erachter kwam dat er doula’s bestaan en mij ging verdiepen in wat zij allemaal doen, vielen er voor mij een heleboel puzzelstukjes op hun plaats en was voor mij één ding duidelijk: ik ga doula worden!

Mijn motivatie om doula te worden

Ik gun iedere aanstaande moeder en haar (eventuele) partner een zwangerschap en een geboorte die zij bewust en met vertrouwen op een bij hen passende manier tegemoet gaan, zodat zij er achteraf met een fijn gevoel  op kunnen terugkijken en hun baby de best mogelijke start krijgt.

Iedere geboorte is anders en onvoorspelbaar, maar met een zo  goed mogelijke voorbereiding en objectieve begeleiding tijdens de zwangerschap en een continue ondersteuning tijdens de bevalling geef ik de moeder en haar partner de kracht en het zelfvertrouwen die zij nodig hebben en verdienen om als familie ‘geboren’ te worden.

Mijn opleiding tot doula

In november 2017 ben ik enthousiast begonnen aan mijn opleiding tot doula bij In Bloei in Rotterdam. De complete opleiding bestond uit 15 lesdagen met theorie- en praktijklessen, het schrijven van een scriptie over een zelfgekozen onderwerp en een drietal stages.

Mijn scriptie over het onderwerp “Het gouden uur” is beoordeeld en goedgekeurd en mijn drie stages heb ik succesvol volbracht. De opleiding heb ik daarna afgerond met een eindgesprek met mijn mentor en begin maart 2019 ben ik namens de door de NBvD erkende doula opleiding In Bloei gecertificeerd als doula.

Mijn stage opdrachten

Begin januari 2018 ben ik benaderd door een Engels sprekend stel expats dat hun eerste kindje verwachtte. Het stel heeft geen familie in Nederland en ik heb hen begeleid tijdens de zwangerschap. Op 31 mei is de moeder bevallen van een kerngezonde dochter. Dit was mijn eerste stage die ik succesvol heb afgerond.

Begin maart 2018 ben ik benaderd door een alleenstaande moeder die haar tweede kindje verwachtte. Na een eerste bevalling met een keizersnede had zij de wens om op natuurlijke wijze te bevallen. Op 9 augustus is de moeder zoals gewenst op natuurlijke wijze bevallen van een kerngezonde zoon. Dit was mijn tweede stage die ik succesvol heb afgerond.

In november 2018 ben ik “last minute” benaderd door een stel waarvan de moeder haar eerste kindje verwachtte. Op 26 november is de moeder geheel onverwachts 2 weken voor de uitgerekende datum bevallen van een kerngezonde zoon. Eind januari 2019 heb ik mijn derde stage succesvol afgerond.

Klik hier voor de ervaringen met mij als doula die moeders hebben beschreven.